19 квітня 2012 р.

Здоров'я вчителя.

Як правильно боротися зі стресом
Зараз багато говорять про те, що причиною хвороб часто стаємо ми самі, точніше наш внутрішній психічний стан. Образа, заздрість, гнів, роздратування, страхи можуть бути причиною наших недуг. Ми витрачаємо гроші на дорогі ліки, час на обстеження і медикаментозне лікування і часто безуспішно, оскільки лікуємо наслідки, а причина, тим часом, криється в нас самих. У нашому відношенні до життя загалом, і до себе самим зокрема.
Один з етапів становлення на шлях оздоровлення - це усвідомлення свого внутрішнього стану. Коли людина «не в собі», її дихання стає частим і безладним, серцебиття неритмічним, людина задихається. Навчитися бачити себе в такі моменти "зі сторони" і буде першим кроком. А другий крок - узяти на озброєння позитивний досвід людей, що вирішили цю проблему, і виконувати рекомендації для зняття стресу.
Ось деякі з них.


1. Дихаємо! Але правильно: Сідаємо зручно на стілець або крісло і дуже повільно дихаємо носом, через обидві ніздрі. Затримуємо дихання, наскільки можемо довго, і потім починаємо якомога повільніше видихати доти, доки легені зовсім не звільняться від повітря. Прагнемо робити це якомога тихіше. Співвідношення тривалості вдоху, затримки дихання і видиху - довільне. Але дуже важливо, щоб і вдох, і видих були повними.
2. Дихаємо-2. Наступна дихальна вправа знімає відчуття тривоги і страху. Лягаємо на тверду поверхню, дихаємо повними грудьми. Намагаємося пригадати, як ми дихаємо, коли засипаємо або коли тільки що прокинулися. Звичайно це ледь помітне дихання, дуже тихе. Ось і треба подихати декілька хвилин таким непомітним сонним диханням. Навчившись так уповільнювати дихання, можна дуже швидко навчитися позбуватися тривоги і страхів. Пояснюється це просто: з погляду анатомії, в організмі при уповільненні дихання пригальмовуються обмінні процеси, адреналін менш інтенсивно поступає в кров, а значить, і збудження швидко спадає.
3. Тягнемося! Виявляється, розтяжка допомагає зняти стрес. І зовсім не треба для цього йти в тренажерний зал. Стаємо прямо, піднімаємо руки вгору, якомога вище, і витягуємося в струнку, уявляючи, що нас хтось тягне вгору за руки і вниз за ноги. Тепер сідаємо. Підвнімаємо ноги, тягнемо пальці ніг до себе, витягнутими руками тягнемося до пальців ніг. При виконанні вправ дискомфорт відчуватися не повинен.
4. Кричимо! Цей прийом запозичено з практики східних мудреців. Допомага, коли довго не можеш заспокоїтися і впоратися з негативними емоціями. Де завгодно кричати не варто, а безлюдне місце не завжди можна знайти саме тоді, коли потрібно, тому вдома можна спробувати покричати в подушку. Як варіант можна дуже голосно співати, наприклад щось пафосне і життєствене з репертуару Лещенка або Кобзона.
5. П'ємо! Найкраще - чисту воду, маленькими ковточками. Але цілком підійде і чай (зелений краще ніж чорний), сік (краще не терпкий - яблучний, березовий) або навіть молоко, це питання смаку. Основне правило - маленькими ковточками.
6. Гриземо! Горіхи. Вони багаті незамінними поживними речовинами, що беруть участь в утворенні серотоніну. Багаті на вітаміни B і Е та антиоксиданти, що допомагають подолати стрес. Але треба знати міру, однієї жменьки горіхів на день цілком достатньо.
І, нарешті...
7. Сміємося! Не соромлячись, голосно, в голос! Сміх - це, мабуть, найкращий засіб проти стресу.

Немає коментарів:

Дописати коментар